港女大觀園

Skout 嘅Profile相點可以唔PS~!?

有些朋友無聊就會在Skout 識女仔, 而上咗Skout 你會發現, 點解呢個香港好似周街都係靚女咁? 平時又唔覺。
初時, 你會好開心, 好似入咗去一個童話故事一般, 你一search, “中西區”, “女性”, 一彈出來, 全部都靚架!
你第一個感覺係,”嘩,咁多選擇,點揀呀?” 原來個世界咁美好架。
接着, 你同佢地每一個say “Hi”, 10 個里面有3個回你, 之後你地繼續傾,有一日傾傾吓, 有好多會突然之間唔回你, 我有些朋友成日向我complain 個女仔唔回佢, 我就同佢講, “點解人地要回你呢?” 我的朋友只有無言以對。
之後我的朋友 P 同個女仔傾了成個月Whatsapp, 好不容易約了個女仔出來, 未約出來之前, 朋友P 同我講, 這個女生相中就像天使一樣, 而且好乖, 成日放咗工就返屋企食飯, 無出去玩。
那天, P 同佢相約在泰国餐館, 一見面, “oh my god, 怎麼相同真人差這麼遠?”
相中及Whatsapp中的她就是, 有氣質, 斯文,在中環工作的小女人。
面前的她, 是一個帶着MK 氣息的港女, 中女, 皮膚不佳, 一臉俗氣。
一見面即開口說,”你竟然可以遲過我?”
在飯局中,他們找不到半點相似的地方。
那女生就是在說, 她不喜歡讀書, 中學畢業之後,18歲就在服裝店工作, 工作了18 年,平常就是吃喝玩樂, 旅行,陽光與海灘。語氣中帶點粗豪,也感受到她性格剛烈,脾氣暴燥。
其實這些也沒有問題。
重點是她的相和她在whatsapp表現出來的性格,跟真人一點也不像, 甚至係完全相反。
朋友P 說, “佢係咁唔緊要,都俾個心理準備我呀!”
我說,
“Well, 她寫 “中西區”, 但其實住青衣。
Profile Pic 似28, 但其實36 歲, 樣似38歲。
照理推斷, Profile Pic 點可以唔PS?
簡直係常識。”
P 聞言, 恍然大悟, 開始研究自拍及PS 技巧。
第二天, 他的Whatsapp profile pic 變了chok 樣型男。
這年頭,
不PS,你就輸了。

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s